Pomar, Candido, Ph. D.
Chercheur scientifique
Coordonnées :
2000, rue Collège
Sherbrooke, (Québec) J1M 0C8
Téléphone : 819-780-7252
Télécopieur : 819-564-5507
Courriel : candido.pomar@agr.gc.ca
Domaines d'expertise :
- alimentation et régie du porc: digestion et utilisation métabolique des protéines et minéraux
- modélisation mathématique: digestion et croissance corporelle du porc à l'engrais
- formulation d'aliments
- composition corporelle, conformation des carcasses et systèmes de classification
Projets en cours :
- Diminution des rejets d'azote et de phosphore et maximisation du revenu économique global de la production de porc à l'engrais par le biais d'une nouvelle méthode numérique
- Relation entre la définition du rendement en viande, la maigreur et la valeur marchande des carcasses de porc.
- Influence du niveau de phosphore des aliments sur les performances zootechniques et la rétention corporelle de calcium, phosphore, potassium, sodium, magnésium, fer et zinc chez le porc de 20 à 100 kg de poids vif.
- Optimisation de l'alimentation et de la régie des sytèmes de production de porcs charcutiers
- Développement d'une méthode de formulation combinée de prémélanges à utiliser dans les systèmes d'alimentation multiphase de porcs en croissance
- Estimation du rendement boucher et de la teneur en viande maigre des carcasses de porc.
- Développement d'une méthode objective d'évaluation sur la chaîne d'abattage de la teneur en muscle des carcasses de vache de réforme pouvant être utilisé dans l'établissement d'un système de classement de carcasses et de paiement aux producteurs.
Affiliations :
- Professeur associé au département des sciences animales de l'Université Laval
- Professeur associé au département de mathématiques de l'Université de Sherbrooke
- Membre de la Société Canadienne de Zootechnie (Canadian Journal of Animal Science)
- Membre de l'American Society of Animal Science
- Éditeur associé du Journal canadien de zootechnie
Publications de recherche
2016
- Andretta, I., Pomar, C., Rivest, J., Pomar, J., et Radünz, J. (2016). « Precision feeding can significantly reduce lysine intake and nitrogen excretion without compromising the performance of growing pigs. », Animal, p. 1-11. doi : 10.1017/S1751731115003067
- Gonzalo, E., Palin, M.F., Létourneau-Montminy, M.P., Narcy, A. et Pomar, C. (2016) Effet d’une déplétion-réplétion en phosphore et calcium sur l’expression des gènes et des protéines associés au métabolisme phosphocalcique. 48èmes Journées de la Recherche Porcine en France. 48 : 161-162. Éditeur IFIP - Institut du Porc, Paris (France). ISNN : 0767-9874. http://prodinra.inra.fr/record/347995
2015
- Cloutier, L., Pomar, C., Létourneau-Montminy, M.-P., Bernier, J.F., et Pomar, J. (2015). « Evaluation of a method estimating real-time individual lysine requirements in two lines of growing-finishing pigs. », Animal, 9(4), p. 561-568. doi : 10.1017/S1751731114003073
- Joannopoulos, É., Dubeau, F., Dussault, J.-P., et Pomar, C. (2015). « Diet problems. », - International Series in Operations Research and Management Science, Volume 224, Springer, Chapitre Handbook of Operations Research in Agriculture and the Agri-Food Industry, p. 397-417.
- Letourneau-Montminy, M.P., Narcy, A., Dourmad, J.Y., Crenshaw, T.D., et Pomar, C. (2015). « Modeling the metabolic fate of dietary phosphorus and calcium and the dynamics of body ash content in growing pigs. », Journal of Animal Science, 93(3), p. 1200-1217. doi : 10.2527/jas2014-8519
- Remus, A., Peres, F.M., Hauschild, L., Andretta, I., Kipper, M., de Paula Gobi, J., et Pomar, C. (2015). « Exploratory study on the utilization of different dietary methionine sources and methionine to lysine ratio for growing-finishing pigs. », Livestock Science, 181, p. 96-102. doi : 10.1016/j.livsci.2015.10.006
2014
- Andretta, I., Pomar, C., Rivest, J., Pomar, J., Lovatto, P.A., et Neto, J.R. (2014). « The impact of feeding growing–finishing pigs with daily tailored diets using precision feeding techniques on animal performance, nutrient utilization, and body and carcass composition. », Journal of Animal Science, 92(9), p. 3925-3936. doi : 10.2527/jas.2014-7643
- Chantigny, M.H., Angers, D.A., Rochette, P., et Pelster, D.E. (2014). « Mise en évidence des pertes hivernales d'azote résiduel organique et fixé dans les argiles dérivé d'un apport en post-levée de lisier de porc enrichi en 15N. », Canadian Journal of Soil Science, 94(1), p. 1-8. doi : 10.4141/cjss2013-072
- Font-i-Furnols, M., Carabús, A., Pomar, C., et Gispert, M. (2015). « Estimation of carcass composition and cut composition from computed tomography images of live growing pigs of different genotypes. », Animal, 9(1), p. 166-178. doi : 10.1017/S1751731114002237
- Létourneau-Montminy, M.-P., Lovatto, P.A., et Pomar, C. (2014). « Apparent total tract digestibility of dietary calcium and phosphorus and their efficiency in bone mineral retention are affected by body mineral status in growing pigs. », Journal of Animal Science, 92(9), p. 3914-3924. doi : 10.2527/jas.2013-7320
- Oviedo-Rondon, E.O., Pomar, C., et Conceicao, L.E.C. (2014). « Modelagem na Nutrição de Monogástricos. », dans Sakomura, N.K., Silva, J.H.V., Costa, F.G.P., Fernandes, J.B.K. and Hauschild, L. (dir.) - Nutrição de não ruminantes, Funep, Jaboticabal, p. 594-620.
- Pomar, C., Pomar, J., Dubeau, F., Joannopoulos, É., et Dussault, J.-P. (2014). « The impact of daily multiphase feeding on animal performance, body composition, nitrogen and phosphorus excretions, and feed costs in growing-finishing pigs. », Animal, 8(5), p. 704-713. doi : 10.1017/S1751731114000408
- Pomar, C., Pomar, J., Rivest, J., Cloutier, L., Letourneau-Montminy, M.P., Andretta, I., et Hauschild, L. (2014). « Estimating real-time individual amino acid requirements in growing-finishing pigs : towards a new definition of nutrient requirements? », dans Gous, R. and Kyriazakis, I. (dir.) - Modelling in pig and poultry production, CABI Publishing, Oxon, UK, p. 157-174.
2012
- Hauschild, L., Lovatto, P.A., Pomar, J., et Pomar, C. (2012). « Development of sustainable precision farming systems for swine: Estimating real-time individual amino acid requirements in growing-finishing pigs. », Journal of Animal Science, 90(7), p. 2255-2263. doi : 10.2527/jas.2011-4252
2011
- Dubeau, F., Julien, P.-O., et Pomar, C. (2011). « Formulating diets for growing pigs: economic and environmental considerations. », Annals of Operations Research, 190(1), p. 239-269. doi : 10.1007/s10479-009-0633-1
- Guillot, M., Alexander, K., Pomar, C., et del Castillo, J.R.E. (2011). « In growing pigs, chlortetracycline induces a reversible green bone discoloration and a persistent increase of bone mineral density dependent of dosing regimen. », Research in Veterinary Science, 90(3), p. 484-490. doi : 10.1016/j.rvsc.2010.06.022
- Létourneau-Montminy, M.-P., Narcy, A., Lescoat, P., Magnin, M., Bernier, J.F., Sauvant, D., Jondreville, C., et Pomar, C. (2011). « Modeling the fate of dietary phosphorus in the digestive tract of growing pigs. », Journal of Animal Science, 89(11), p. 3596-3611. doi : 10.2527/jas.2010-3397
- Pomar, J., López, V., et Pomar, C. (2011). « Agent-based simulation framework for virtual prototyping of advanced livestock precision feeding systems. », Computers and Electronics in Agriculture, 78(1), p. 88-97. doi : 10.1016/j.compag.2011.06.004
- Zhang, G.-H., Pomar, C., et Yang, G.-S. (2011). « Estimation of lysine requirement for growing-finishing pigs using a precision feeding technique. », Scientia Agricultura Sinica, 44, p. 3840-3849.
- Zhang, G.-H., Pomar, C., et Yang, G.-S. (2011). « The Impact of Individual Daily Feeding on Animal Performance and Excretion of Nitrogen and Phosphorous in Growing Pigs. », Journal of Animal and Veterinary Advances, 10(22), p. 2980-2985. doi : 10.3923/javaa.2011.2980.2985
2010
- Guillot, M., Alexander, K., Pomar, C., et del Castillo, J.R.E. (2010). « Dietary chlortetracycline induces differential effects on the accuracy of quantitative computed tomography and dual energy X-ray absorptiometry in assessing vertebral bone mineral density in growing pigs. », Veterinary Journal, 185(2), p. 169-173. doi : 10.1016/j.tvjl.2009.05.012
- Hauschild, L., Pomar, C., et Lovatto, P.A. (2010). « Systematic comparison of the empirical and factorial methods used to estimate the nutrient requirements of growing pigs. », Animal, 4(5), p. 714-723. doi : 10.1017/S1751731109991546
- Létourneau-Montminy, M.-P., Narcy, A., Lescoat, P., Bernier, J.F., Magnin, M., Pomar, C., Nys, Y., Sauvant, D., et Jondreville, C. (2010). « Meta-analysis of phosphorus utilisation by broilers receiving corn-soyabean meal diets: influence of dietary calcium and microbial phytase. », Animal, 4(11), p. 1844-1853. doi : 10.1017/S1751731110001060
- Létourneau-Montminy, M.-P., Narcy, A., Magnin, M., Sauvant, D., Bernier, J.F., Pomar, C., et Jondreville, C. (2010). « Effect of reduced dietary calcium concentration and phytase supplementation on calcium and phosphorus utilization in weanling pigs with modified mineral status. », Journal of Animal Science, 88(5), p. 1706-1717. doi : 10.2527/jas.2008-1615
- Rigolot, C., Espagnol, S., Pomar, C., et Dourmad, J.Y. (2010). « Modelling of manure production by pigs and NH3, N2O and CH4 emissions. Part I: Animal excretion and enteric CH4, effect of feeding and performance. », Animal, 4(8), p. 1401-1412. doi : 10.1017/S1751731110000492
2009
- Pomar, C., Hauschild, L., Zhang, G.-H., Pomar, J., et Lovatto, P.A. (2009). « Applying precision feeding techniques in growing-finishing pig operations. », Brazilian Journal of Animal Science, 38, p. 226-237. doi : 10.1590/s1516-35982009001300023
- Pomar, C., van Milgen, J., et Dubeau, F. (2009). « La détermination des besoins nutritionnels, la formulation multicritère et l’ajustement progressif des apports de nutriments aux besoins des porcs: outils pour maîtriser les rejets d’azote et de phosphore. », Productions Animales, 22(1), p. 49-54.
- Thériault, M., Pomar, C., et Castonguay, F.W. (2009). « Accuracy of real-time ultrasound measurements of total tissue, fat, and muscle depths at different measuring sites in lamb. », Journal of Animal Science, 87(5), p. 1801-1813. doi : 10.2527/jas.2008-1002
Autres publications relatives à la science
2018
- Sullivan, B., Gariépy, G., Binnie, MS, Fortin, F., Goddard, H., Palin, M.F., Pomar, C. and Young, M. Increasing Canadian pork consumption, market share and competitiveness through enhanced nutritional values and overall quality with a functional molecule in pork meat. In Swine Innovation Porc 2017-2018 Final Report. pp. 50-51.
2017
- Gariépy, C., Palin, M.F., Pomar, C. Goddard, E., Fortin, F., Sullivan, B., Binnie, M.A. Young, M. and Lahaie, L. (2017). Higher concentrations of the anti-aging carnosine in pork increase its nutritional value and quality. Banff Pork Seminars, January 10-12. Banff, Alberta. Poster presentation and abstract.
- Gariépy, C., Palin, M.F., Pomar, C., Goddard, E., Fortin, F., Sullivan, B., Binnie, M.A. and Young, M. (2017) Higher carnosine level in pork increases its health nutritional value and quality. Canadian Meat Council's 97th Annual Conference. Ottawa, June 5-7. Poster presentation and abstract.
- Marie-France Palin et. al. (2017). "Higher concentrations of the anti-aging carnosine in pork increase its nutritional value and quality", Presentation during the Open House event, Sherbrooke R & D Centre (AAFC, Sherbrooke) September 29-30, 2017.
2015
- Andretta, I., Pomar, C., Rivest, J., Pomar, J., Hauschild, L., Kipper, M., et Radünz, J. (2015). « Impact de l’alimentation de précision sur le comportement alimentaire du porc charcutier. », Journées de la Recherche Porcine en France, 47, p. 63-68.
- Gonzalo, E., Letourneau-Montminy, M.P., Crenshaw, J.D., Palin, M.-F., Narcy, A., et Pomar, C. (2015). « Les séquences déplétion‐réplétion en phosphore et calcium alimentaires peuvent favoriser l'optimisation de l'utilisation des minéraux chez les porcs en croissance. », Eastern Nutrition Conference, Montreal, Canada, May 13-14, 2015.
- Gonzalo, E., Palin, M.-F., Letourneau-Montminy, M.P., Narcy, A., et Pomar, C. (2015). « Effects of phosphorus and calcium depletion-repletion periods on intestinal and renal expression of genes associated with Ca, P and vitamin D metabolism in pigs. », 13th Digestive Physiology of Pigs (DPP) Symposium, Kliczkow, Poland, May 19-21, 2015, Abstract #338. (Résumé)
- Kipper, M., Pomar, C., Marcoux, M., et Radünz, J. (2015). « Évaluation de la technologie DXA pour étudier la composition des carcasses de porc et de ses coupes principales. », Journées de la Recherche Porcine en France, 47, p. 31-36.
2014
- Andretta, I., Pomar, C., Rivest, J., Pomar, J., Lovatto, P.A., et Radünz, J. (2014). « Effet de l’alimentation de précision sur les performances, l’excrétion de nutriments et le coût d’alimentation du porc charcutier. », Journées de la Recherche Porcine en France, 46, p. 107-112.
- Font-i-Furnols, M. et Pomar, C. (2014). « Prédiction du rendement de la carcasse et de la composition du jambon à partir d’images de tomographie à rayons X de porcs vivants durant leur croissance. », Journées de la Recherche Porcine en France, 46, p. 51-52.
- Font-i-Furnols, M., Ouellet, F., Larochelle, H., Marcoux, M., et Pomar, C. (2014). « Détermination de la composition de la carcasse de porc et la composition des coupes principales selon différentes méthodes d’analyses statistiques. », Journées de la Recherche Porcine en France, 46, p. 53-54.
- Gonzalo, E., Letourneau-Montminy, M.P., Narcy, A., Bernier, J.F., et Pomar, C. (2014). « Effect of phosphorus and calcium depletion and repletion sequences on growth performance, bone mineralization, and endogenous phosphorus losses in pigs. », Journal of Animal Science, 92(Suppl. 2), p. 84. (Résumé)
- Gonzalo, E., Letourneau-Montminy, M.P., Narcy, A., Bernier, J.F., et Pomar, C. (2014). « Optimisation des apports de phosphore et calcium pour maximiser leur utilisation chez le porc en croissance dans un contexte de durabilité. », Journées de la Recherche Porcine en France, 46, p. 113-118.
- Kipper, M., Pomar, C., et Marcoux, M. (2014). « Precision of dual-energy X-ray absorptiometry measurements obtained on pork half-carcasses. », Journal of Animal Science, 92(Suppl. 2), p. 131. (Résumé)
- Letourneau-Montminy, M.P., Narcy, A., Crenshaw, J.D., Dourmad, J.Y., et Pomar, C. (2014). « Modelling the metabolic fate of dietary phosphorus and calcium in growing pigs and the dynamics of body composition: model evaluation and inversion (Extended Abstracts of papers presented at the 8th International Workshop on Modelling Nutrient Digestion and Utilisation in Farm Animals). », Animal Production Science, 54, p. lvii. (Résumé)
- Pomar, C. (2014). « The utilization of mathematical models to improve swine production. », VI Congresso Latino-Americano de Nutrição Animal. Colégio Brasileiro de Nutrição Animal – CBNA, Estância de São Pedro, Brazil, September 23-26, 2014. (Résumé)
- Pomar, C., Rivest, J., Andretta, I., et Hauschild, L. (2014). « Modelling real-time individual lysine requirements in growing-finishing pigs: model update and validation (Extended Abstracts of papers presented at the 8th International Workshop on Modelling Nutrient Digestion and Utilisation in Farm Animals). », Animal Production Science, 54, p. xiv. (Résumé)
2013
- Cloutier, L., Letourneau-Montminy, M.P., Bernier, J.F., Pomar, J., et Pomar, C. (2013). « Effet d'un protocole de déplétion-réplétion en lysine chez le porc en croissance. », Journées de la Recherche Porcine en France, 45, p. 149-154.
- Cloutier, L., Letourneau-Montminy, M.P., Bernier, J.F., Pomar, J., et Pomar, C. (2013). « L'alimentation de précision: effet d'un protocole de déplétion-réplétion en lysine chez le porc en croissance. », Journée d'information scientifique en productions animales, Drummondville, QC, Canada, February 27, 2013, p. 32-33.
- Joannopoulos, É., Pomar, C., Dussault, J.-P., et Dubeau, F. (2013). « Impact économiques et environnementaux de différents programmes de formulation et d’alimentation chez le porc charcutier. », 45es Journées de la Recherche Porcine, Paris, France, February 5-6, 2013, p. 161-162.
- Pomar, C. (2013 Internal). Development of an innovative precision farming system for swine. Calibrate the model for optimal lysine and threonine. First Canadian Swine Cluster Final Report. (Rapport)
- Pomar, C. (2013 Internal). Development of an innovative precision farming system for swine. Modelling phosphorus and calcium metabolism and develop a system approach for estimating individual daily requirements. First Canadian Swine Cluster Final Report. (Rapport)
- Pomar, C. (2013 Internal). Development of an innovative precision farming system for swine. Update the actual model for real-time prediction of feed intake, weight gain and predicting nutrient requirements.First Canadian Swine Cluster Final Report. (Rapport)
- Pomar, C., Rivest, J., Hauschild, L., Andretta, I., Cloutier, L., Letourneau-Montminy, M.P., Bernier, J.F., et Pomar, J. (2013). « Estimating real-time energy and nutrient requirements of growing-finishing pigs. », International symposium: modelling in pig and poultry production, Faculdade de Ciências Agrárias e Veterinárias – Unesp, Jaboticabal, São Paulo, Brazil, June 18-20, 2013.
- Pomar, C., Rivest, J., Hauschild, L., Andretta, I., Cloutier, L., Letourneau-Montminy, M.P., Bernier, J.F., et Pomar, J. (2013). « Precision feeding on an individual basis: are we heading towards a new definition of nutritional needs in grower-finisher pigs? », 49th Annual Eastern Nutrition Conference of the Animal Nutrition Association of Canada (ANAC), Hôtel Château Laurier, Québec City, QC, Canada, May 15-16, 2013.
2012
- Hauschild, L., Lovatto, P.A., Pomar, J., Pomar, C., et Andretta, I. (2012). « Estimating the daily individual nutrient requirements of growing-finishing pigs according to their actual growth and feed intake patterns. », AAFC Scientific Symposium: Let’s talk science at DSRDC, Sherbrooke, QC, Canada, November 28, 2012.
- Joannopoulos, É., Pomar, C., Dussault, J.-P., et Dubeau, F. (2012). « Feeding cost optimization of several diet formulations and environmental impact in the swine industry. », 21st International Symposium on Mathematical Programming (ISMP 2012), Berlin, Germany, August 19-24, 2012.
- Létourneau-Montminy, M.-P., Narcy, A., et Pomar, C. (2012). « Développement d’un modèle simulant le devenir du phosphore et calcium alimentaires au niveau métabolique chez le porc en croissance. », Journées de la Recherche Porcine en France, 44, p. 153-158.
- Pomar, C. et Pomar, J. (2012). « The Future of Livestock Farming” Focus on Feed Efficiency in Pork Production. », Webminar, Prairie Swine Center, Saskatoon, SK, Canada, March 5, 2012.
- Rivest, J., Pomar, C., Pomar, J., et Hauschild, L. (2012). « Estimating optimal smoothing parameters for the daily feed intake and weight forecasts required to implement sustainable precision farming systems for swine. », 2012 Meeting of the Animal Science Modelling Group, Hyatt Regency, Phoenix, AZ, USA, July 14, 2012, Published in: J. Anim. Sci., 92(4), pp. 554.
- Rousseau, X., Létourneau-Montminy, M.-P., Magnin, M., Narcy, A., et Pomar, C. (2012). « Effet de différents apports alimentaires de calcium sur la réponse à la phytase microbienne de porcs en croissance. », Journées de la Recherche Porcine en France, 44, p. 183-184.
- Zhang, G.-H., Pomar, C., Pomar, J., et del Castillo, J.R.E. (2012). « L’alimentation de précision chez le porc charcutier : Estimation des niveaux dynamiques de lysine digestible nécessaires à la maximisation du gain de poids. », Journées de la Recherche Porcine en France, 44, p. 171-176.
2011
- Létourneau-Montminy, M.-P., Lovatto, P.A., et Pomar, C. (2011). « Effets d’un protocole de déplétion-réplétion en phosphore et calcium sur l’utilisation digestive et métabolique de phosphore et de calcium chez le porc en croissance. », Journées de la Recherche Porcine en France, 43, p. 87-94.
- Pomar, C. et Pomar, J. (2011). « Sustainable Precision Livestock Farming: A Vision for the Future of the Canadian Swine Industry. », 41st Banff Pork Seminar, Banff Centre, Banff, AB, Canada, January 17-21, 2012, Advances in Pork Production Volume 23, Abstract No. 23, p. 207-213.
- Pomar, C., Hauschild, L., Zhang, G.-H., Pomar, J., et Lovatto, P.A. (2011). « Precision feeding can significantly reduce feeding cost and nutrient excretion in growing animals. », dans Sauvant, D., van Milgen, J., Faverdin, P., and Friggens, N. (dir.) - Modelling Nutrition Digestion and Utilization in Farm Animals, Wageningen Academic Publishers, The Netherlands, p. 327-334.
- Rousseau, X., Létourneau-Montminy, M.-P., Magnin, M., Narcy, A., et Pomar, C. (2011). « Effect of different dietary calcium concentrations on the digestive and metabolic response of growing pigs to microbial phytase. », ADSA-PSA-AMPA-CSAS-ASAS 2011 Joint Annual Meeting, New Orleans, LA, USA, July 11-14, 2011.
- Zhang, G.-H., Pomar, C., Pomar, J., Letourneau-Montminy, M.P., Oliveira, V., et Yang, G.-S. (2011). « Estimating Response of growing-finishing pigs to increasing levels of dietary lysine: a meta-analysis study. », 60th Annual Meeting of the Canadian Society of Animal Science (CSAS), Atlantica Hotel, Halifax, NS, Canada, May 4-5, 2011, p. 58. (Résumé)
- Zhang, G.-H., Pomar, C., Pomar, J., del Castillo, J.R.E., et Yang, G.-S. (2011). « Estimating the dynamic requirements of lysine supporting maximal protein deposition in individually-fed growing-finishing pigs. », 60th Annual Meeting of the Canadian Society of Animal Science (CSAS), Atlantica Hotel, Halifax, NS, Canada, May 4-5, 2011, p. 57. (Résumé)
2010
- Hauschild, L., Lovatto, P.A., Pomar, J., et Pomar, C. (2010). « Estimation journalière des besoins nutritionnels individuels des porcs en croissance en fonction de leur parcours de croissance et de consommation. », Journées de la Recherche Porcine en France, 42, p. 99-105 (#A04).
- Hauschild, L., Lovatto, P.A., Pomar, J., et Pomar, C. (2010). « Estimation journalière des besoins nutritionnels individuels des porcs en croissance en fonction de leur parcours de croissance et de consommation. », Journées de la Recherche Porcine en France, 42, p. 99-106.
- Pomar, C., Hauschild, L., Zhang, G.-H., Pomar, J., et Lovatto, P.A. (2010). « Applying precision feeding techniques in growing-finishing pig operations. », IV Congresso Latino Americano de Nutrição Animal (IV CLANA), Hotel Fazenda Fonte Colina Verde, São Pedro, SP, Brazil, November 23-26, 2010, p. 233-248.
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