Gélinas, Pierre, Ph. D.
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Publications de recherche
2019
- Gélinas, P. (2019). Active Dry Yeast: Lessons from Patents and Science, http://dx.doi.org/10.1111/1541-4337.12445
2018
- Gélinas, P., McKinnon, C, & Gagnon, F. 2018. Activité inhibitrice contre les alpha-amylases d'origine humaine dans les aliments. LWT - Food Science and Technology, 93, 268-273.
- Gélinas, P., McKinnon, C. (2018). Baking tests: Effect of sucrose and water on yeast gassing power, 95(6), 822-828. http://dx.doi.org/10.1002/cche.10100
2016
- Gélinas, P. (2016). « Aeration and foam control in baker’s yeast production: mapping patents. », Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 15(2), p. 371-391. doi : 10.1111/1541-4337.12188
- Gélinas, P. et David, C. (2016). « Organic grain production and food processing. », dans Corke, H., Wrigley, C., Seetharaman, K. and Faubion, J. (dir.) - Encyclopedia of Food Grains, 2nd Edition, Elsevier, p. 154-161.
- Gélinas, P., McKinnon, C.M., et Gagnon, F. (2016). « Fructans, water-soluble fibre and fermentable sugars in bread and pasta made with ancient and modern wheat. », International Journal of Food Science and Technology, 51(1), p. 555-564. doi : 10.1111/ijfs.13022
2014
- Gélinas, P. (2014). « Fermentation control in baker’s yeast production: Mapping patents. », Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 13(6), p. 1141-1164. doi : 10.1111/1541-4337.12107
2013
- Gélinas, P. (2013). « Preventing constipation: A review of the laxative potential of food ingredients. », International Journal of Food Science and Technology, 48(3), p. 445-467. doi : 10.1111/j.1365-2621.2012.03207.x
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2013). « Dietary fibre and β-glucan in strong bread wheat cultivars: Does it matter? », International Journal of Food Science and Technology, 48(3), p. 670-672. doi : 10.1111/j.1365-2621.2012.03216.x
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2013). « Experiments on dough rheology to improve screening of bread wheat cultivars. », Journal of Food Science and Technology, 48(9), p. 1956-1961. doi : 10.1111/ijfs.12176
- Rieux, C.M., Vanasse, A., Chantigny, M.H., Gélinas, P., Angers, D.A., Rochette, P., et Royer, I. (2013). « Yield and bread-making potential of spring wheat under mineral and organic fertilization. », Crop Science, 53(3), p. 1139-1147. doi : 10.2135/cropsci2012.07.0448
2012
- Gélinas, P. (2012). « In search of perfect growth media for baker's yeast production: Mapping patents. », Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 11(1), p. 13-33. doi : 10.1111/j.1541-4337.2011.00168.x
2011
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2011). « A finer screening of wheat cultivars based on comparison of the baking potential of whole-grain flour and white flour. », International Journal of Food Science and Technology, 46(6), p. 1137-1148. doi : 10.1111/j.1365-2621.2011.02600.x
2010
- Gélinas, P. (2010). « Inventions on baker’s yeast storage and activation at the bakery plant. », Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 2(1), p. 1-11.
- Gélinas, P. (2010). « Mapping early patents on baker's yeast manufacture. », Comprehensive Reviews in Food Science and Food Safety, 9(5), p. 483-497. doi : 10.1111/j.1541-4337.2010.00122.x
2009
- Gélinas, P. (2009). « Inventions on baker’s yeast strains and specialty ingredients. », Recent Patents on Food, Nutrition & Agriculture, 1(2), p. 104-132. doi : 10.2174/1876142910901020104
- Gélinas, P., Morin, C., Frégeau-Reid, J.A., et Lachance, P. (2009). « Wheat cultivars grown under organic agriculture and the bread making performance of stone-ground whole wheat flour. », International Journal of Food Science and Technology, 44(3), p. 525-530. doi : 10.1111/j.1365-2621.2008.01838.x
- Seyer, M.-È. et Gélinas, P. (2009). « Bran characteristics and wheat performance in whole wheat bread. », International Journal of Food Science and Technology, 44(4), p. 688-693. doi : 10.1111/j.1365-2621.2008.01819.x
Autres publications relatives à la science
2015
- Gélinas, P. (2015). « Blé à pain : l’indice de chute en 5 questions. », La Terre de Chez Nous, Décembre(supplément : Grains), p. 42.
2014
- Gélinas, P. (2014). « Les allégations « santé » : la perception est critique. », L’Actualité Alimentaire, 11(3), p. 32-33.
- Gélinas, P. (2014). « Santé : le sel laisse un goût « amer ». », L’Actualité Alimentaire, 11(3), p. 68-69.
2013
- Gélinas, P. (2013). « Le pain au quinoa : pour ou contre? », L’Actualité Alimentaire, 10(2), p. 42, 44.
2012
- Gélinas, P. (2012). « Fibres alimentaires : sept questions sur la santé », L’Actualité Alimentaire, 9(6), p. 64-66.
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2012 Internal). Strong gluten and whole-grain bread. Prairie Grain Development Committee (Prairie Recommending Committee for Wheat, Rye, and Triticale), February 21-23, Banff, Alberta. (Rapport)
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2012). « Saving time and effort with strong gluten and whole-grain bread screening tests. », Prairie Grain Development Committee (Prairie Recommending Committee for Wheat, Rye, and Triticale) Annual Meeting, Banff, AB, Canada, February 21-23, 2012. (Présentation)
2011
- Gélinas, P. (2011). « Des farines spéciales pour du pain moins salé. », L’Actualité Alimentaire, 8(1), p. 64-65.
- Gélinas, P. (2011). « Le blé d’aujourd’hui sera le pain de demain. », L’Actualité Alimentaire, 8(6), p. 52, 54.
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2011). « A finer screening of wheat cultivars based on comparison of the baking potential of whole-grain flour and white flour. », 2nd ICC Latin American Conference 2011, Santiago, Chile, April 10-13, 2011.
2010
- Rieux, C.M., Vanasse, A., Chantigny, M.H., Vachon, C., Carrière, S., et Gélinas, P. (2010). « Nul pain sans peine : rôle de la fertilisation, de la texture et du travail du sol sur le rendement et les qualités panifiables du blé. », Journée d’information scientifique sur les grandes cultures 2010, Drummondville, QC, Canada, February 18, 2010.
2009
- Gélinas, P. (2009). « Fibres nouvelles? Quoi de neuf? », NUTRIUM, L’Université de Montréal, Montréal, QC, Canada, October 23, 2009. (Présentation)
- Gélinas, P. (2009). « Grains entiers : est-ce qu’on s’est trompé? », La Fournée, 63(3), p. 32-35.
- Gélinas, P. (2009). « Proposition sur le classement de la valeur boulangère des blés du Québec. », Réunion de l’Atelier céréales, Québec City, QC, Canada, February 4, 2009. (Présentation)
- Gélinas, P. (2009). « Qui a peur des mycotoxines? », La Fournée, 63(2), p. 32-35.
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2009). « La valeur boulangère des blés du Québec. », La Fournée, 63, p. 30-32, 34.
- Gélinas, P. et McKinnon, C.M. (2009). « Valeur boulangère des blés du Québec sous fertilisation azotée optimale. », Journée d’information scientifique - Grandes cultures, Drummondville, QC, Canada, February 19, 2009. (Présentation)
- Gélinas, P., McKinnon, C.M., et Gonzalez Ranilla, M. (2009 Internal). « Valeur boulangère des cultivars de blé du Québec (2007-2009). », Réunion de l’Atelier céréales, Beloeil, QC, Canada, November 19, 2009. (Présentation)
- Seyer, M.-È. et Gélinas, P. (2009). « Bran characteristics and wheat performance in whole wheat bread. », International Wheat Quality Conference IV (IWQC IV), Radisson Hotel, Saskatoon, SK, Canada, June 2-6, 2009.
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