Language selection

Search

Gélinas, Pierre, Ph.D.

This page contains a list of publications. A full profile of this scientist is available at Pierre Gélinas.

Research publications

2019

2018

2016

2014

2013

2012

2011

2010

2009

Other science related publications

2015

  • Gélinas, P. (2015). "Blé à pain : l’indice de chute en 5 questions.", La Terre de Chez Nous, Décembre(supplément : Grains), pp. 42.

2014

  • Gélinas, P. (2014). "Les allégations « santé » : la perception est critique.", L’Actualité Alimentaire, 11(3), pp. 32-33.
  • Gélinas, P. (2014). "Santé : le sel laisse un goût « amer ».", L’Actualité Alimentaire, 11(3), pp. 68-69.

2013

  • Gélinas, P. (2013). "Le pain au quinoa : pour ou contre?", L’Actualité Alimentaire, 10(2), pp. 42, 44.

2012

  • Gélinas, P. (2012). "Fibres alimentaires : sept questions sur la santé.", L’Actualité Alimentaire, 9(6), pp. 64-66.
  • Gélinas, P. and McKinnon, C.M. (2012 Internal). Strong gluten and whole-grain bread. Prairie Grain Development Committee (Prairie Recommending Committee for Wheat, Rye, and Triticale), February 21-23, Banff, Alberta. (Report)
  • Gélinas, P. and McKinnon, C.M. (2012). "Saving time and effort with strong gluten and whole-grain bread screening tests.", Prairie Grain Development Committee (Prairie Recommending Committee for Wheat, Rye, and Triticale) Annual Meeting, Banff, AB, Canada, February 21-23, 2012. (Presentation)

2011

  • Gélinas, P. (2011). "Des farines spéciales pour du pain moins salé.", L’Actualité Alimentaire, 8(1), pp. 64-65.
  • Gélinas, P. (2011). "Le blé d’aujourd’hui sera le pain de demain.", L’Actualité Alimentaire, 8(6), pp. 52, 54.
  • Gélinas, P. and McKinnon, C.M. (2011). "A finer screening of wheat cultivars based on comparison of the baking potential of whole-grain flour and white flour.", 2nd ICC Latin American Conference 2011, Santiago, Chile, April 10-13, 2011.

2010

  • Rieux, C.M., Vanasse, A., Chantigny, M.H., Vachon, C., Carrière, S., and Gélinas, P. (2010). "Nul pain sans peine : rôle de la fertilisation, de la texture et du travail du sol sur le rendement et les qualités panifiables du blé.", Journée d’information scientifique sur les grandes cultures 2010, Drummondville, QC, Canada, February 18, 2010.

2009

  • Gélinas, P. (2009). "Fibres nouvelles? Quoi de neuf?", NUTRIUM, L’Université de Montréal, Montréal, QC, Canada, October 23, 2009. (Presentation)
  • Gélinas, P. (2009). "Grains entiers : est-ce qu’on s’est trompé?", La Fournée, 63(3), pp. 32-35.
  • Gélinas, P. (2009). "Proposition sur le classement de la valeur boulangère des blés du Québec.", Réunion de l’Atelier céréales, Québec City, QC, Canada, February 4, 2009. (Presentation)
  • Gélinas, P. (2009). "Qui a peur des mycotoxines?", La Fournée, 63(2), pp. 32-35.
  • Gélinas, P. and McKinnon, C.M. (2009). "La valeur boulangère des blés du Québec.", La Fournée, 63, pp. 30-32, 34.
  • Gélinas, P. and McKinnon, C.M. (2009). "Valeur boulangère des blés du Québec sous fertilisation azotée optimale.", Journée d’information scientifique - Grandes cultures, Drummondville, QC, Canada, February 19, 2009. (Presentation)
  • Gélinas, P., McKinnon, C.M., and Gonzalez Ranilla, M. (2009 Internal). "Valeur boulangère des cultivars de blé du Québec (2007-2009).", Réunion de l’Atelier céréales, Beloeil, QC, Canada, November 19, 2009. (Presentation)
  • Seyer, M.-È. and Gélinas, P. (2009). "Bran characteristics and wheat performance in whole wheat bread.", International Wheat Quality Conference IV (IWQC IV), Radisson Hotel, Saskatoon, SK, Canada, June 2-6, 2009.
Report a problem on this page
Please select all that apply:
Date modified: