Language selection

Search

Clément, Alain, Ph.D.

This page contains a list of publications. A full profile of this scientist is available at Alain Clément.

Areas of Expertise:

  • food quality
  • chemometrics
  • fruits and vegetables
  • plant biology
  • spectral analysis
  • quality criteria
  • non-destructuve quality measurement

Research publications

2018

2015

2014

2012

2010

Other science related publications

2016

  • Forney, C., D. Leblanc, C. Vigneault, V. Toussaint, G. Bourgeois, A. Clement, and G. Bezanson. 2016. The interaction of storage temperature and duration on aroma volatiles in tomato fruit. VIII International Postharvest Symposium, Cartagena, Spain, June 21-24 (abstract)

2015

  • Éthier, F., Clément, A., Panneton, B., Lagacé, L., Robert, É., and Faucher, M. (2015). Expérience SpectrAcer-Inspecteur pour la classification des défauts de saveur du sirop d’érable. Rapport ACER PAI J-000938 – Centre ACER, St-Norbert, QC. 11 pages. (Report)
  • Éthier, F., Clément, A., Panneton, B., and Lagacé, L. (2015). Prédiction des taux de sucres naturels du sirop d’érable à partir de modèles développés avec des solutions de glucose, fructose et saccharose analysés au FTIR. Rapport ACER PAI J-000938 – Centre ACER, St-Norbert, QC. 9 pages. (Report)
  • Clément, A., Mondor, M., and Gros-Louis, M. (2015). Rapport de recherche sur le Thé du Labrador : aspects de mesure de la couleur et de dosage de composés phénoliques, Rapport industriel AAC pour le projet J-000915: fin de l’étude en juin 2015, 16 pages. (Report)
  • Clément, A., Panneton, B., and Éthier, F. (2015). Faisabilité de mesure de la fluorescence de la sève d’érable par de l’équipement miniaturisé. Rapport confidentiel de recherche. CRDA, Agriculture et Agroalimentaire Canada. 17 pages. (Report)

2014

  • Clément, A., Panneton, B., Martin, N., and Lagacé, L. (2014). "Maple syrup quality control benefits from advances in technology.", Canadian Food Insights, 2(2), pp. 35-36.

2011

  • Lagacé, L., Panneton, B., Clément, A., and Martin, N. (2011). "Advances in off-flavors and adulteration detection in maple syrup.", 2011 North American Maple Syrup Council (NAMSC) and International Maple Syrup Institute (IMSI) Annual Meetings, Frankenmuth, MI, USA, October 23-28, 2011.

2010

  • Clément, A., Panneton, B., and Lagacé, L. (2010). "Quantitative assessment of maple syrup properties by means of fluorescence spectroscopy.", XVIIth World Congress of the International Commission of Agricultural Engineering (CIGR): Sustainable Development through Engineering, Québec City, QC, Canada, June 13-17, 2010, Paper CSBE100808, pp. 11.
Report a problem on this page
Please select all that apply:
Date modified: